5 FLOTTE STJERNER FRA SENIORBLADET

 In Anmeldelser

Anmeldelse
*****
Alting er noget
Sarah Boberg og Anette Støvelbæk leverer begge en kraftpræstation, når de er på scenen i Teatret ved Sorte Hests forestilling Alting er noget.
Af Henrik Sieben, SeniorBladet
Danske Seniorer
Naja Marie Aidt er dansk forfatter født 1963 i Grønland og har skrevet mange digte, noveller, børnebøger, et par romaner og teaterstykker. Det er et udpluk af disse tekster, der ligger til grund for stykket, Alting er Noget, der er iscenesat af teaterchef Maria W. Winterberg.
Når dørene åbnes og publikum entrerer Teatret ved Sorte Hest lille teaterrum, fornemmer man en uro, en nervøs spænding på scenen, som Sara Boberg og Anette Støvelbæk allerede har indtaget. Det viser sig at være en del af måden at fremføre nogle af de mange tekster, for det publikum oplever på og foran scenen er to mennesker, et bord, en masse bøger og bogstaver, to tavler, mikrofon og en stor gammel spolebåndoptager.
De to på scenen udforsker, på hver sin måde, og i supplement til og med hinanden, Naja Marie Aids tekster. De agerer i arbejdsrummet, medens de læser op, reciterer, skriver på tavler, optager på båndoptager, og noterer sig det vigtigste.
For år tilbage analyserede Litteratursiden en af Naja Maria Aids novellesamlinger, ”Bavian” og konkluderede, at ”de er ladet med en urovækkende spænding, hvor et enkelt ord eller en umiddelbar ubetydelig hændelse rummer kræfter, der kan skubbe hverdagen ud af kurs og få alt til at briste i et foruroligende kaos”. En rammende og særdeles fin beskrivelse, som man også klart fornemmer, når man sidder i teaterrummet med de to skuespillere foran sig.
Sarah Boberg og Anette Støvelbæk leverer begge en kraftpræstation, for nok er der megen oplæsning, for meget?, men Naja Marie Aids tekster er ikke alle lige mundrette og hendes tankespind springer gevaldigt ind imellem. Med andre ord, ikke alle tekster er lige nemt tilgængelige. Det kunne da også mærkes på publikums reaktioner undervejs: Medens nogle så og var stille berørte af det dybt tragiske, da Sara Boberg eksempelvis agerer skizofren i fremførelsen af et par tekster, er der andre publikummer, der griner højlydt. Og jo der er noget at grine af, men endnu mere at forundres over, for i Alting er noget har ordet i bogstaveligste forstand magten, og ingen tvivl om, at man er godt hjulpet på vej, hvis man i forvejen kender til Naja Marie Aids tekster. Den til tider melankolske musik er komponeret af Jakob Binzer fra rockbandet D.A.D.
Alting er noget værd – også på Teatret ved Sorte Hest. Stykket spiller til 20. februar.

KØB DIN BILLET HER

Søg

ANMELDELSES-BILELDEPinterest Anmeldelse