5 STJERNER FRA KOPKULTUR TIL ENETIME ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

 In Anmeldelser

KOPKULTUR HAR ANMELDT ENETIME OG GIVET OS 5 STJERNER

FØLG MED I KOPKULTURS ANMELDELSER HER

Anmeldelse

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

ENETIME (premiere)
Teatret ved Sorte Hest
20 oktober 2017

Jeg kan nærmest få ondt i maven, når jeg går ind i teatret til en forestilling, som jeg på forhånd ved, at jeg højst sandsynligt ikke forstår. Sådan havde jeg det inden premieren på ENETIME. Ionescos ikoniske enakter fra 1951 og måske det mest berømte stykke indenfor den absurde genre.

På scenen ser vi en ung ivrig studerende, der opsøger en professor med det mål at bestå magisterkonferens. Dialogen er absurd og meget morsom, men dét der skulle være en uskyldig undervisningstime udvikler sig hurtigt til en voldsomt eskalerende magtudøvelse af sadistisk og seksuel karakter.

Det absurde teater opstod som en reaktion på nazismen og 2. Verdenskrig. Og den nazistiske undertone slås allerede an fra starten med nazihymnen “Oh Vaterland” i versionen “Tomorrow belongs to me” fra filmen “Cabaret”. Mads Wille er voldsom og skræmmende god som den sadistiske professor. Rosalinde Mynster imponerer med en dragende og præcis balance mellem naiv ung pige og insisterende videbegærlig studerende, “når det ikke kan være anerledes”, indtil sammenbruddet er uundgåeligt. Det er både uhyggeligt og rasende underholdende. Mest uhyggelig er Sarah Boberg som den stramme husholderske, der med stirrende øjne kigger med fra baggrunden. Som en smuk sort dominatrix forsøger hun indædt, men forgæves, at styre ENETIMEn og rydder køligt op, da katastrofen indtræder. Det er eminent skuespil fra alle tre i Maria Vinterbergs skarpe og intelligente instruktion.

Scenografien er fantastisk flot. Sort og helt enkelt møbleret med et bord og to stole, der midtvejs vokser til dobbelt størrelse, som en visuelt meget effektiv understregning af professorens systematiske nedbrydning af eleven.

Godt hjulpet på vej af min indsigtsfulde ledsager, fandt jeg en vej ud af min mavepine og ind i en tolkning af ENETIME, der for mig kom til at handle om det samme som en anden forestilling, der havde premiere i denne uge. Nemlig “Skattesagens helte” på Teater Grob. Om systemets magtfuldkommenhed, hvor alle vasker hænder. Renser og tilgiver sig selv, når dets overgreb på borger og samfund kører helt af sporet. Spørgsmålet, der stadig nager, er om “tomorrow belongs to me”?

Bonusinfo: TV-Teatrets udgave af ENETIME med Erik Mørk og Lone Hertz fra 1962 kan streames på DR Bonanza.

Instruktør: Maria Vinterberg
Medvirkende: Rosalinde Mynster, Mads Wille og Sarah Boberg
Dramatiker: Eugène Ionesco
Oversættelse: Christian Ludvigsen
Scenograf: Marianne Nilsson
Lyd- og Lysdesigner: Søren Kyed
Kostumedesigner: Mikael Jensen
Foto: Robin Skjoldborg

 

KØB BILLETTER TIL ENETIME HER

Søg

anmeldelseENETIME 2017