KOP – Kultur har anmeldt ANONYMESEXISTER. 4 Flotte stjerner

 In Anmeldelser

KOP- Kultur har anmeldt vores gæsteforestilling ANONYME SEXISTER
ANONYME SEXISTER – en helt alvorlig komedie
Cph Stage
Team Teatret på Teatret ved Sorte Hest
2016
Instruktion: Maria Walbom Vinterberg

2,7 milliarder brugere af internettet tager ikke fejl. Vi elsker internettet. Vi kan ikke holde os væk. Vi kan ikke holde vores kæft.
Og vi lever evigt på internettet. For internettet husker alt.
Frank er ved at gøre klar til onsdagsmødet i AS (Anonyme sexister). Han stiller kage frem. Nu. Skænker kaffe til sig selv. Nu. Skriver navn på sin kop. Nu. Og kan næsten ikke vente til mødet starter. Nu? Mødet er ugens højdepunkt for Frank. Det faste holdepunkt, der gør, at han har været clean i ½ år. Thumbs up.
Den nye fyr i gruppen, Nicky, er ikke så begejstret. Han er sendt til AS af sin arbejdsgiver og bliver fyret, hvis han ikke gennemfører alle 12 trin i programmet. Thumbs down. Gruppelederen Emma er selv AS’er og en frelst og erfaren 12’er. Klappende hænder.
Frank er næsten en 9’er. Niveauet, der udløser en pårørende. Det vil sige, at “vi går direkte til dem, vi har gjort fortræd og forsøger, at gøre det godt igen”. Frank vil gerne være en 9’er, men da hans søn, Markus, dukker op, er det tydeligt, at han vist ikke er helt klar endnu.
Hvad handler det der sexisme om? Fælles for gruppen er, at de ikke kan styre deres misbrug af digitale platforme. Afhængige af at nedgøre andre. Ironi. Mishagsytringer. Perfide kommentarer. Shaming. Stalking. Trusler på liv og førlighed. Blinkesmiley. Fuckfinger. Udråbstegn.
Det er jo slet ikke sjovt. Udråbstegn! Udråbstegn! Eller jo, det er det faktisk. Det er hylende morsomt. For når de kommentarer, vi alle har bemærket og opponeret imod, pludselig bliver til replikker på emojisk, så forstørres absurditeten. Smiley. Og ondskabsfuldhederne står skrevet i skrigende neon. Udråbstegn.
Selvom jeg stort set fniser eller griner højt under hele forestillingen, så rammer den også dybt i maven. Når Emma, Markus, Nicky og ikke mindst Frank lader perfiditeterne blomstre i de små breakers, der er lagt ind mellem scenerne. Og hvor alt kan legitimeres med en blinke-smiley eller understreges med en smilende hundelort, ja, så kan det være svært at benægte, at man selv har været på vej ud af den tangent.
ANONYME SEXISTER er yderst relevant. En skarp satire. Stramt og sjovt iscenesat i den flotte, enkle og lysende scenografi. Og med er rigtig godt cast. Sofie Ancher Vea som Amy Winehouse-klonen Emma. Anders Cornelius Zoffmann som kække, ironiske Nicky. Kristoffer Helmuth som Markus med hånden i skridtet og Mikael Helmuth, der konstant overrasker i sit spil imellem forsmået ægtemand og eksplosionfarlig stalker.
Team Teatret smækker i den grad rouladen på disken.
Gæster Teatret ved Sorte Hest til 4. juni. Og får en varm anbefaling. Udråbstegn.

Søg

MENS VI VENTER PÅ PORNO