LITTERATURSELSKABET VED SORTE HEST PRÆSENTERER:

UNICA ZüRN

14. DEC  2016 kl. 20

VIGTIGT!!!!

Desværre er Kirstine Reffstrup blevet nødt til at sygemelde sig til aftenens arrangement. Vi gennemfører arrangementet alligevel. Mette Moestrup og Helena Eriksson har sammensat et nyt program for arrangementet.

OM FORESTILLINGEN

LITTERATURSELSKABET VED SORTE HEST PRÆSENTERER:

Den 14.december får litteraturselskabet besøg af Helena Eriksson og Kirstine Reffstrup der begge har skrevet bøger om Unica Zürn. Svenske Helena Eriksons Någon syr, är det du?” og norske Kirstine Reffstrups “Jeg, Unica” beskæftiger sig begge med kult-poeten. Aftenen deles op I en kunstnerisk afdeling med oplæsning, visuals og performance. Efter en pause introducerer og modererer Mette Moestrup en samtale med forfatterinderne.

Teatret ved Sorte Hest sætter en stor ære i at opføre dansk dramatik der har en stærk tilknytning til skønlitteraturen. F.eks. opfører vi i sæson 2016-2017 forestillingen Vita & Virginia om forfatteren Virginia Woolf, Sange for en Fribytter om Tom Kristensen, jeg vil også Kysses om HC Andersen etc. Vi har tidligere lavet forestillingen Det Springende Punkt som var baseret på Inger Christensens tekster, og hvor Karen-Lise Mynster i samarbejde med komponisten Henriette Groth havde sat musik til ordene. I forrige sæson iscenesatte teatrets chef, Maria Vinterberg, en forestilling baseret på Naja Marie Aids tekster med Sarah Boberg og Anette Støvelbæk som fortolkere af både digte og noveller.

Vi er med andre ord i fuld gang med at etablere en bro mellem teater og litteratur og vi forsker i nye former og metoder til formidling af ordene og det pågældende arrangement er skabt ud fra et ønske om at fokusere på formidlingen af performance og poesi med et internationalt præg.

Mette Moestrup er blevet kaldt en af de mest eksperimenterende danske digtere i sin generation og vores skarpeste postfeministiske poet. Hendes forfatterskab består af 4 digtsamlinger, en roman og 2 børnebøger. Hun debuterede i 1998 med digtsamlingen Tatoveringer. I 2002 kom Golden Delicious, som blev oversat til svensk og præmieret af Statens Kunstfond. Derudover modtog hun Montana prisen i 2006 for Kingsize. I 2012 udgav hun digtsamlingen Dø, Løgn, Dø. Seneste udgivelse er Frit Flet; et forfattersamarbejde med Line Knutzon og Naja Marie Aidt fra 2014.
Hun er Cand. phil i Litteraturhistorie og var medredaktør af Den Blå Port fra 1998-2002. I en årrække har hun været fast lærer på Forfatterskolen og er nu vejleder på den svenske forfatterskole Litterär Gestalting i Göteborg samt gæstelærer på Skrivekunstakademiet i Bergen. Hun er født i Århus og opvokset i Vendsyssel, nu bosat i København.

Unica Zürn (1916–1971), forfatter og billedkunstner. Hun ville have fyldt 100 år i år. Zürn tilhørte de avantgardistiske kredse i Paris og havde nære forbindelser til mange af surrealisterne – herunder Max Ernst, Marcel Duchamp, Henri Michaux samt især Hans Bellmer, som hun både arbejdede og levede sammen med. Mørkt forår blev den sidste udgivelse fra Zürns hånd. Hun startede med at arbejde som dramatur på UFA, senere skrev hun noveller for aviser og radioen. Hun tegnede og malede i slutningen af 40’erne og starten af 50’erne. I 1953 mødte hun Hans Bellmer, hvor hun hurtigt blev hans muse og fysiske model, for hans realistiske, kvindelige dukker, der blev manipuleret, fordrejet, penetreret, dekoreret mm, som han både malede, tegnede og fotograferede. 1970 kastede hun sig ud fra et vindue i sin lejlighed efter flere fejlslagne selvmordsforsøg og langvarige ophold på psykiatriske klinikker.

Helena Eriksson er født i Nykøping og opvokset på landet. Siden 1980’erne har hun boet i Gøteborg, hvor hun både har studeret filosofi, hun har arbejdet på magasinet Ord &Bild. Hun debuterede med En Byggnad Åt Mig i 1990.
De seneste år har hun deltaget i redaktionskommiteen for poesitidsskriften OEI.
Täthetsteoremet er hendes tiende digtsamling.
Hun arbejder også som oversætter, især af poesi fra fransk. Jeg skriver i dine ord, 12 + 1 franske digtere, og andre. I 2004 udgav sin første oversættelse fra tysk, et Volumen med Jasminmanden og Mørkt Forår af Unica Zürn (Vertigo forlag), som også omfatter oversættelser af Zürns anagram digte.
I december 2014 udkommer Unica Zürn Semester på Maison Blanche og andra texter og Hans Bellmers Anatomi og andre tekster. (Vertigo förlag)
I de seneste år har Helena Eriksson samarbejdet med den svenske kunstner Marina Ciglar, senest i en performance med en talende dukke, i realistisk størrelse.

Kirstine Reffstrup (født 1979) er uddannet fra Skrivekunstakademiet i Bergen og går nu på den svenske forfatterskole, Litterär Gestaltning, i Göteborg. Reffstrup har tidligere oversat Unica Zürns digte ”Heksetekster” til dansk (Officin, 2013). Debutromanen, “Jeg, Unica” (Gyldendal, 2016), er en litterær fantasi om historiske personer, om tegneren og forfatteren Unica Zürn og hendes partner, billedkunstneren Hans Bellmer. Jeg, Unica er også udkommet på forlaget Oktober i Norge og er solgt til udgivelse i Sverige.

Kurator for arrangementet:

Mette Moestrup

ÅRSKORT

ÅRSKORT

NYHEDER //UNICA ZüRN

Søg