
VELKOMMEN TIL FRK. MARGUERITE
”Hele verden ligger i Frk. Marguerites hænder!
Frk. Marguerite bestemmer over verberne.
Over adverbierne!
Frk. Marguerite bestemmer over adjektiverne.
Over substantiverne!
Frk. Marguerite bestemmer over det hele!”
– Citat: Lærerinden Frk. Marguerite
Et ægte mesterværk er kendetegnet ved muligheden for at indskrive sig i enhver tid.
At det viser sig langt rigere og mere sammensat end den umiddelbare historie
og kommer til at handle om noget større i os selv og i verden.
FRK. MARGUERITE er et lille absurd mesterværk, der handler om magt.
Jeg kender ikke Frk. Marguerites efternavn. Men jeg har udviklet en teori om,
at hun deler efternavn med en rig onkel fra Amerika. Det kunne eventuelt også være
en obsternasig nevø fra et land, der starter med R.
“Vi går tilbage til plastiksugerør. De virker ikke. Jeg har brugt papsugerør mange gange, og indimellem så knækker de over, de eksploderer.
Hvis man bruger dem i noget varmt, så holder de ikke længe. Kun nogle minutter og andre gange sekunder. Det er bare en latterlig situation”
– Citat: Præsident Donald Trump under underskrivelsen af dekretet om at genindføre plastsugerør, 11. februar 2025. Han tilføjede også:
“Jeg tror ikke, at plastik vil påvirke en haj, når den gumler sig gennem havet”
Kærlig hilsen og med ønsket om en god aften
Maria Vinterberg
Teaterchef

”Magtsyge er vel egentlig en af de allermest absurde lidelser, jeg kan komme i tanke om. De fleste mennesker er jo ikke engang i stand til at få magt over dem selv og deres eget liv. Frk. Marguerites magtliderlige univers er det tætteste, jeg kommer på at grine ad et menneskes ønske om magtfuldkommenhed. Men magtsyge er vel egentlig også en af de allermest alvorlige lidelser, når vi alle sammen tillader den at udfolde sig”
– MARIA VINTERBERG
“For mig fremstår FRK. MARGUERITE som eksponent for relationerne mellem ‘oversåtter’ og undersåtter, såvel politisk som psykologisk ” – ROBERT ATHAYDE

Foto: Marco Rodrigues
ROBERTO ATHAYDE
(F. 1949)
Forfatter, dramatiker og instruktør, Roberto Athayde, blev født 1949 i Rio de Janeiro, Brasilien. Efter en turbulent skoletid og et års musikstudier ved University of Michigan i USA, udgav han som 18-årig sin første novellesamling. Som 19-årig skrev han sin første roman Jonathan’s Friend (1969), hvorefter han kastede sig over dramatikken og skrev fem skuespil på ét år – heriblandt hans mest kendte værk FRK. MARGUERITE (Apareceu a Margarida, 1971).
Med sin skarpe politiske og sociale kritik af magtens mange ansigter, blev FRK. MARGUERITE først forbudt under det daværende militærdiktatur i Athaydes hjemland, Brasilien. Efter stor succes i nabolandet Argentina fik stykket dog brasiliansk premiere i 1973, og året efter modtog Roberto Athayde Molière-prisen, den brasilianske teaterverdens højeste udmærkelse.
Siden har FRK. MARGUERITE gået sin internationale sejrsgang med opførelser i mere end 30 lande, f.eks. Frankrig, Italien, Grækenland, Tyskland, Canada og Sydafrika. Dramatikeren instruerede selv en berømt opsætning med Estelle Parsons på Broadway i USA, og herhjemme har FRK. MARGUERITE tidligere været opført med blandt andre Lily Weiding på Bristol Teatret, Karen Margrethe Bjerre på Det Kongelige Teater og Anne Marie Helger på Aveny Teatret.
Roberto Athayde har skrevet i alt 28 skuespil, og hans forfatterskab inkluderer desuden digt- og novellesamlinger, romaner og essays, film- og tv-manuskripter. Derudover har han oversat, bearbejdet og instrueret både egne og andres stykker, ligesom han har undervist i og holdt foredrag om dramatik og kunstens rolle i samfundet.

“Sokrates sagde: “Misbrug af sprog fremkalder ondskab i sjælen”. Det var ikke grammatik, han talte om. At misbruge sproget er at bruge det, som politikere og reklamefolk gør, for at opnå profit uden at tage ansvar for, hvad ordene betyder. Når sproget bruges som middel til at få magt eller tjene penge, ender det galt: det lyver. Når sproget bruges som mål i sig selv, til at synge et digt eller fortælle en historie, ender det godt: på vej mod sandheden”
– URSULA K. LE GUIN
“Frk. Marguerite vil altid være iblandt jer.
Frk. Marguerite vil ikke indstille undervisningen.
Frk. Marguerite vil aldrig indstille undervisningen.
I dag er det jer.
I morgen er det jeres børn.
Frk. Marguerite vil altid være her.
Generation efter generation”
– CITAT: LÆRERINDEN FRK. MARGUERITE
CV’ER
SARAH BOBERG
Frk. Marguerite

Sarah Boberg (f. 1966) er uddannet skuespiller fra The Lee Strasberg Theatre Institute og The William Esper Studio i New York. Siden har hun medvirket i et utal af forestillinger på de danske teaterscener, bl.a. Glade dage, Old Times, Alting er noget, Enetime, Sandhed og konsekvens, Beauvoir og Alting er noget 2.0 på Teatret ved Sorte Hest. I de senere år desuden Min geniale veninde på Odense Teater, Se på mig når jeg taler til dig på Husets Teater, Toves værelse, Vrede og Lægen på Folketeatret, Jeg forsvinder på Det Kongelige Teater, Animal Farm på Betty Nansen Teatret samt Revisoren, Kirsebærhaven og Tid til glæde på Nørrebro Teater. På tv har hun medvirket i serier som Rejseholdet, Hotellet, Sommer, 1864, Broen I-IIII, Den som dræber, Gidseltagningen og Carmen Curlers samt julekalenderne Absalons hemmelighed og Theo & den magiske talisman. Derudover har man kunnet opleve hende på film i bl.a. Her i nærheden, Bænken, To verdener, Den, der lever stille, Bytte bytte baby, Bytte bytte barn og Madame Ida. Blev i 2009 tildelt både en Bodil- og en Robert-pris for bedste kvindelige birolle i filmen To verdener. I 2022 modtog hun Årets Reumert for bedste kvindelige hovedrolle i Sandhed og konsekvens på Teatret ved Sorte Hest, og i 2023 blev hun hædret med Ole Haslunds Kunstnerlegat.
MARIA VINTERBERG
Iscenesætter

Sceneinstruktør og teaterchef Maria Vinterberg (f. 1966) har stået i mesterlære hos blandt andre Sam Besekow og debuterede som instruktør med forestillingen En verdensomsejling under bordet på CaféTeatret i 1996. Siden 2012 har hun siddet i chefstolen på Teatret ved Sorte Hest, hvor hun værner om de absurde klassikere; stærkt illustreret af hendes iscenesættelser af Samuel Becketts Mens vi venter på Godot, Slutspil og Glade Dage, Eugène Ionescos Den skaldede sangerinde og Enetime samt Line Knutzons Torben Toben og Det er så det nye. Senest har hun iscenesat Harold Pinters Bedrag på Folketeatret samt Sandhed og konsekvens og Alting er noget 2.0 på Teatret ved Sorte Hest. Derudover har hun instrueret talrige forestillinger på adskillige andre danske scener, heriblandt Bellevue Teatret, hvor hun stod bag Brødrene Lund Madsens trilogi Mr. Nice Guy, Enden er nær og Gæster fra Rødby. Er bl.a. blevet hædret med Årets Reumert 2021 samt Foreningen Danske Teaterjournalisters pris Teaterkatten 2020 for sin iscenesættelse af Mens vi venter på Godot på Teatret ved Sorte Hest.
MARIANNE NILSSON
Scenograf

Marianne Nilsson (f. 1963) er en af Danmarks mest erfarne scenografer. Hun er uddannet fra Statens Teaterskole 1992 og har skabt en lang række scenografier på større og mindre scener i både Danmark, Sverige, Rusland og Norge. Marianne Nilssons stil er enkel og funktionel med en egen fantasifuld poesi, der får hendes design til at skille sig ud og skabe levende fortællinger. I hendes stemningsfulde rammer får ord og handlinger et visuelt med- og modspil, der løfter det essentielle. Det gælder, hvad enten hun arbejder på store eller små scener, med rum eller kostumer. På Teatret ved Sorte Hest har hun tidligere været scenograf på forestillingerne Stolene, Rundt på gulvet, Slutspil, Glade dage, Old Times, Det er så det nye, Alting er noget, Enetime, Torben Toben, Mens vi venter på Godot, Sandhed og konsekvens samt Alting er noget 2.0. Modtog Årets Reumert i 1999 for scenografien til Snart kommer tiden på Dr. Dantes Aveny og har efterfølgende været nomineret flere gange.
FRK. MARGUERITE
APARECEU A MARGARIDA
Medvirkende:
Sarah Boberg
Iscenesætter: Maria Vinterberg
Scenograf: Marianne Nilsson
Lysdesigner: Sofus Sean Bassett
Skræddersal: Mikael Jensen
Dramatiker: Roberto Athayde
Oversætter: Peter Poulsen
Teaterforlag: Folmer Hansen Teaterförlag
Producent: Teatret ved Sorte Hest
Teaterchef: Maria Vinterberg
Bar- og billetchef: Mikael Jensen
Teatersekretær og produktionsleder: Theresa Bro
Kommunikationsansvarlig, dramaturg og fundraiser: Stine Bille Olander
Hustekniker: Sofus Sean Bassett
Teknisk afvikling: Carl Emil Svarre Carlson, Emma Bikhu Lørup
Instruktørassistent, rekvisitør og sufflør: Josephine Grandfeldt Larsen
Scenebygger: Rasmus Matthiesen
Fotograf: Robin Skjoldborg
Grafiker: Mike Tylak
Bogholder: Birgitte Hoppe
Forhuspersonale:
Asger Birkegård Jensen, Dagmar Richter Lassen, Fillippa Olivia Lommer, Jonas Engell Mortensen, Josephine Grandfeldt Larsen,
Laurits Schmidt Eriksen, Lykke Grønkjær Hansen, Martha Maria Matthiesen
Teatrets bestyrelse:
María Muñiz Auken (forperson), Anette Støvelbæk, Jens Thomas Levin, Peter Normann
Tak til:
Anna Maria Eleonora Walbom og Vanessa Luca Hangaard Berri
Bellevue Teatret
Jimmy Richter
Mikkel Magnus Olsen
Morten Perforth
Nicolas Bro
Steen Larsen, Folketeatret
En særlig tak til:
Nanna og Ida Vinterberg
FRK. MARGUERITE realiseres med støtte fra:
Knud Højgaards Fond
Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg
Københavns Scenekunstudvalg
Wilhelm Hansen Fonden
En komplet udskiftning af Teatret ved Sorte Hests lysudstyr gennemføres med støtte fra:
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond